„Wo Sie glauben, es wäre das Ende der Welt, dort fängt das Eden an"

Stehen Ihnen das mediterrane Lebensgefühl, die Gastronomie, die Weinkultur, die passive Erholung nahe? Wählen Sie von unseren Paketen in unserem Angebot, was wir jetzt zum Bruchteil des Marktwertes anbieten! www.borbara.hu


Mit Vorbuchung sogar ab nur 9,-euró/Person/Nacht!

 

Wem wird das empfohlen?

 

- Jedem, dem das mediterrane Lebensgefühl, die Gastronomie, die Weinkultur, die aktive und passive Erholung nahe stehen.
- Den Familien, die zum günstigen Preis jeden Moment der Erholung mehrmals genießen möchten.
- Paaren für Ablenkung, Trip für ein paar Tage.
- Freundesgesellschaften zum Feiern vom Geburtstag, und sonstigen Events.
- Vereinen, Sportklubs, verbunden mit Teamaufbautraining.
- Firmen, verbunden mit Teamaufbautraining.

 

Was wird Ihnen geboten?

 

- Sie können weit vom Lärm der Stadt, doch nahe, in einer leicht und schnell erreichbaren Luxusumgebung jeden Moment des mediterranen Lebensgefühls erleben.
- Dank der Nahe der Unterkunft können Sie Zeit und Geld sparen, was Sie sofort für die Erholung verwenden können.
- Geburtstag, Familienzusammenkünfte können Sie im engen Kreis, oder sogar in großer Gesellschaft feiern.
- Ihre Bedürfnisse werden durch ein vorbereitetes, qualifiziertes Personal befriedigt.
- Neben Wellness Dienstleistungen werden zahlreiche Programmmöglichkeiten für Freizeitgestaltung geboten.
- Die Rezeptionsdienstleistung durch Internet erleichtert und verkürzt die Buchung, so können Sie sogar spontan ihr Appartement besetzen.
- Mit Ihrer BBC Karte (Borbara Bonus Card) können Sie unsere Ausstellungen, Veranstaltungen gratis, oder ermäßigt besuchen.
- Das kann als Kosten verrechnet werden.

 

Ich hoffe, unser Angebot hat Ihr Interesse geweckt.
Mehr darüber www.borbara.hu

 Umwelt, potenziellekerékpár2


Wickeln Sie das Land


borászat

Probieren Sie Die berühmten Weine der Region!borkostolo

Erstellen ein Erlebnis!
Levendula


Kontakt mit der natur! Geschmack der Gastronomie des Lavendels,


20120504-gyogyulj-a-gyogyteak-is-korhazba


Heilkrauter und gebruhten Tee

lo
Werscmelzung mit der Natur auf dem Pferderückenkirandulas


KIRÁNDULJON TŐLÜNK 1000 MÉTERRE TALÁLHATÓ TÖBB, MINT 400 NÖVÉNYT EGYBEÖLELŐ PANNONHALMI ARBORÉTUMBAN !horgasz

HA NYUGALOMRA VÁGYIK ITT MEGTALÁLJA!


tenisz

Teniszezzen!


quad

HA EXTRÉMEBBEN SZERET KIKAPCSOLÓDNI, ITT A QUAD PÁLYA


AirsoftSniper


EXTRÉMEBB HELYSZÍNKÉNT A KÖZELBEN LÉVŐ AIRSOFT ÉS PAINTBALL PÁLYÁT AJÁNLJUK!
geocaching1


GEOCACHING-ELJEN!pélinka


NYERJEN BETEKINÉST A PÁLINKAFŐZÉS REJTELMEIBE!

rábaring


SZÁMOS VERSENYT ÉS FESZTIVÁLT KÖVETHET FIGYELEMMEL A RÁBARINGEN!vadász

VADÁSZTÁRSAIVAL ITT BIZTOS VADRA TALÁL!ISMERJE MEG PANNONHALMA TÖRTÉNETÉT

A valamikori "Pannónia szent hegyének" (Mons Sacer Pannoniae) monostora és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal, ezért a magyar kultúra kivételes fontosságú részének tekinthető. Egy évezred lenyomata a Kisalföldből kiemelkedő, 282 m magas hegy tetején álló és a tájegységet uraló Főapátság történelmi épületegyüttese is: bemutatja hazánk 1000 éves történetének különböző építészeti stílusait.

 

 

 

Pannonhalma1

 

 

 

A pannonhalmi Bencés Főapátság tehát mind építészeti struktúrájában, mind eszmevilágában az évezredes, folyamatos használat alatt fejlődött, a még ma is aktív keresztény monostorok egyik egyedülálló példája, melynek szerzetesközössége tágabb környezetében, azaz egész Közép-Európában hozzájárult a kultúra fejlesztéséhez és a kereszténység terjedéséhez. Mivel a bencés szerzetesek mindenkor a térség országai és nemzetei közötti béke elérésére törekedtek, tulajdonképpen az UNESCO szellemisége korai harcosainak tekinthetők. Ezek azok a kiemelkedő, egyetemes értékek, melyekkel a Főapátság 1996-ban (alapításának 1000. évfordulóján) kiérdemelte felvételét az UNESCO Világörökségi Listájára.

 

 

 

996-ban Géza fejedelem meghívására a nyugati szerzetesség megalapítója, Szent Benedek követői érkeztek ide cseh s német földről, valamint Itáliából és alapították meg a monostort, melyet röviddel később Szent István látott el birtokokkal és privilégiumokkal. Az általa 1002-ben kiállított kiváltságlevélben nem csak az adományokat rögzítették, hanem a király szándékát is, mely a bencéseket arra szólítja fel, hogy naponta imádkozzanak "pro stabilitate regni nostri", azaz az ország fennmaradásáért, sértetlenségéért - a szerzetesek mind a mai napig eleget tesznek első királyunk óhajának.

 

 

 

A tatárok ostromát ugyan sikerült visszaverni, a török hódoltság idején azonban többször kellett a szerzetesközösségnek hosszabb-rövidebb időre elmenekülnie. A romos monostorban Pálfy Mátyás főapát (1638-1646) kezdett új életet tíz szerzetessel. A következő "csapás" a felvilágosodás korában érte Pannonhalmát: II. József király 1786-ban beszüntette az összes bencés kolostor működését. 1802-ben viszont - ismét uralkodói parancsra - újjászervezték a rendeket, azzal a feltétellel, hogy részt vállalnak az oktatásban. Ily módon intézményesítették azt, amit a szerzetesek mindig is feladatuknak tekintettek és évszázadok óta gyakoroltak is.

 

 

 

A pannonhalmi Főapátság hazánkban jelenleg a bencés hagyományokat követő, klasszikus monostorelrendezés egyetlen épen maradt példája. A templom déli oldalára épült a kerengő, mely körül a monostor élete zajlott. Ezt a két épületrészt köti össze a templom déli főkapuja, a különleges szépségű "Porta speciosa". Az, hogy a templom "szép kapuja" nem a külső térbe, hanem a kerengő felé nyílik, azt bizonyítja, hogy a templomot elsősorban a szerzetesek és nem a zarándokok számára építették. A kerengő melletti keleti épülteszárnyban lehetett a káptalanterem, a déli oldalon volt a refectorium (ebédlőterem), emellett pedig a melegedőszoba (mivel a középkori monostorokban nem fűtötték a lakószobákat). A nyugati szárnyban műhelyek és írószobák (scriptorium) voltak, a hálóhelyiségek pedig az emeleten helyezkedtek el.

 

 

 

Az apátsági templomban román, korai gót, késői gót és reneszánsz elemek egyaránt felfedezhetők. A XI. századi, első épület egy tűzvészben elpusztult és a XII. századi épület jelentős méretű maradványai is csak a mai templom falaiban találhatók meg. A ma látható bazilika kialakulásának legjelentősebb korszaka a XIII. század-ban Uros apát (1207-1243) kormányzásának ideje. Hatalomra kerülésének első éveiben kezdődhettek az építkezések, a befejezés a felszentelésrol szóló oklevél alapján 1224-re tehető.

 

 

 

A monostor életében a következő jelentős építési idoszak Mátyás király nevéhez fűződik: a XV. század végén épült többek között a mai kerengő, a Szent Benedek-kápolna és valamennyi szentély késői gót boltozata. A reneszánsz épületplasztika a Szűz Mária-kápolnán és a templom északi kapuján figyelhető meg. A török hódoltság után a XVIII. században Sajghó Benedek főapát (1722-1768) építtette fel a monostor ma is álló barokk épületeit - a kolostor jelenlegi kiszolgáló és lakóhelyiségeinek nagy részét, melyek közül művészettörténeti szempontból az új ebédlőterem érdemli a legnagyobb figyelmet. A XIX. század első évtizedeiben épült a klasszicista torony és a könyvtár épülete, a XX. században pedig a gimnázium és a diákotthon olaszos jellegű épülettömbje.

 

 

 
Az apátság tehát már kizárólag építészeti szempontból is megérne egy látogatást, gazdag művészeti és tudományos gyűjteményei pedig tovább emelik értékét. Könyvtára több mint 300.000 kötettel ma a világ legnagyobb bencés gyűjteménye. A Főapátsági Levéltár számos, értékes dokumentumának leghíresebb darabja a legrégibb magyar (és egyben finnugor) írásos nyelvemlék, a tihanyi apátság 1055-ös alapító oklevele. A monostor képtára, metszettára, numizmatikai gyűjteménye, régiségtára és kincstára szintén jelentős. Történelmi információkkal és művészeti benyomásokkal telve a monostor arborétumában kapcsolódhat ki a látogató, ahol közel 400 növényfajt gondoznak.
 

imagestourinform